Fotografi Celebrii


Philippe Halsman

A fost nevoie de 26 de incercari si de mai bine de cinci ore pentru a realiza imaginea. Philippe Halsman a facut fotografia in anul 1948 iar subiectul este Salvador Dali in carne si oase. Bineinteles, tot ce vedeti in imagine se intampla cu adevarat in fata camerei, fara trucuri sau retusari. Nu mai mult de trei asistenti aruncau pisicile, un altul arunca apa cu ajutorul unei galeti iar sotia fotografului tinea scaunul.
Halsman era foarte cunoscut pentru fotografiile cu oameni sarind. In cartea “Jump Book” a adunat o serie intreaga de imagini pe aceasta tema.






Edward Thomas Adams

In a doua zi a ofensivei Tet, Edward Thomas Adams si o echipa de stiri a NBC au auzit focuri de arma. Au urmarit zgomotul pana la un colt de strada unde soldatii sud-vietnamezi duceau un prizonier catre Lt. Col. Nguyen Ngoc Loan, seful Politiei Nationale Sud-Vietnameze. Presupunand ca prizonierul va fi interogat, Adams a dus camera la ochi pentru a surprinde momentul.Numai ca, in loc de asta, l-a fotografiat pe Lung impuscand prizonierul in cap. (Adams a aflat mai tarziu ca prizonerul era defapt un ofiter Viet Cong responsabil cu uciderea unei intregi familii.)
Intr-o cariera ce se intinde pe patru decenii, fotojurnalistul priemiat cu Pulitzer,a acomerit peste 13 razboaie si a publicat fotografii in ziare si reviste din intreaga lume.





Malcolm Browne

un fotograf de 30 de ani din New York care fusese trimis in Vietnam de catre Associated Press, a primit un telefon prin care ii se comunica ca dimineatza urmatoare sa fie intr-o anume intersectie din Saigon deoarece ceva important avea sa se intample.
Urmatoarea zi era la locul indicat impreuna cu David Halberstam, un reporter de la New York Times cand o masina a oprit si 3 sau 4 calugari au iesit din ea. Unul dintre ei, Thich Quang Duc, sa asezat jos in pozitia de lotus cu o cutie de chibrite in mana in timp ce ceilalti turnau benzina pe el. In timp ce ardea, calugarul nu a scos nici un sunet si nu a miscat nici un muschi datorita autodisciplinei. Protestul a fost motivat prin dorinta de a atrage atentia asupra tratamentului sever la care erau supusi calugarii budisti de catre regimul catolic al lui Ngo Dinh Diem, regim sprijinit de americani.



Kevin Carter

Fotografia, castigatoare a „Premiului Pulitzer” a fost realizata in 1994, in timpul Foametei din Sudan.
Surprinde un copil ranit, doborat, care se taraste in apropierea unei tabere cu hrana si ajutoare a Statelor Unite, aflate la un km departare. Vulturul asteapta ca micutul sa moara, pentru a-l manca. Imaginea a socat intreaga lume. Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu copilul, nici macar fotograful – Kevin Carter, care a fugit de acolo imediat dupa ce a facut fotografia. Trei luni mai tarziu, s-a sinucis, marcat de o depresie profunda.



Richard Drew

Fotograful american a surprins o imagine din timpul atacurilor teroriste de la Wolrd Trade Center, care a socat intreaga planeta. A reusit sa imortalizeze pe cineva care din cauza panicii s-a aruncat in gol de la etajele superioare ale cladirii.




Alberto Korda

Pe 5 Martie, 1960, a realizat cea mai cunoscută fotografie a lui Che Guevara, purtând o beretă neagră cu steaua de Comandant al Revoluţiei Cubaneze. Fotografia nu a fost publicata decat 7 ani mai tarziu. Korda a marturisit ca a fost fascinat de expresia faciala a lui Guevara, descrisa ca „absolut impecabila”, reflectand totodata furie si durere. Imaginea a fost declarata cea mai celebra fotografie a lumii, un simbol al secolului XX. Versiuni ale acesteia au fost pictate, printate, digitalizate, tatuate, sculptate, sau reproduse pe orice suprafata imaginabila. Victoria si Albert Museum au declarat-o ca fiind cea mai reprodusa fotografie a tuturor timpurilor.




Steve McCurry

Afghan girl“, realizata de fotograful National Geographic, Steve McCurry. Una dintre elevele unei scoli infiintate intr-o tabara de refugiati. Avea aproximativ 12 ani, un an mai tarziu devenind coperta a National Geographic. Imaginea l-a marcat profund, iar dupa 15 ani incerca sa o caute pentru a-i descoperi identitatea. Abia in 2002, echipa N.G. reuseste sa ajunga la ea… Ceva mai batrana, casatorita, avand copii, dar pastrand aceeasi expresie inconfundabila, avea acum un nume, Sharbat Gula. Traind intr-o comunitate cu reguli musulmane, cu greu familia a permis accesul unui barbat din afara comunitatii sa o descopere fara valul facial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu